IPS-trajectbegeleiding is dé methode om mensen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. IPS-trajectbegeleiding werkt voor hen beter dan andere re-integratiemethoden.
WAT IS IPS-TRAJECTBEGELEIDING?
Voor wie werk of opleiding niet zo vanzelfsprekend is, is de juiste steun erg belangrijk. Deze steun wordt geboden door de trajectbegeleider van GGz Centraal met ‘Individuele Plaatsing en Steun’. IPS is een wetenschappelijk bewezen methode, welke mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid helpt bij het vinden en behouden van betaald werk of opleiding. Kracht van deze methodiek zit in de individuele afstemming en samenwerking tussen de cliënt, werkgever of opleider en de IPS-trajectbegeleider.
Werk hebben of een opleiding volgen helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid bij het herstel. Het brengt inkomen en financiële zelfstandigheid, sociale contacten, voldoening, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen met zich mee. Het kan een belangrijke ondersteuning betekenen van de eigenwaarde, structuur en routine in het dagelijks leven.
ACHT UITGANGSPUNTEN
We werken volgens acht uitgangspunten
- Het doel is regulier werk of opleiding.
- Niemand wordt uitgesloten. Iedereen die de wens heeft om te gaan werken of een opleiding te volgen kan aan een IPS-traject deelnemen.
- De IPS-trajectbegeleider maakt deel uit van en stemt af met het multidisciplinaire behandelteam.
- IPS gaat uit van de voorkeuren en wensen van de klant.
- De IPS-trajectbegeleider biedt ondersteuning rond werk, studie en inkomen.
- Er wordt samen naar een betaalde baan of een passende opleiding gezocht. De klant bepaalt hierbij het tempo.
- IPS-trajectbegeleiders hebben een netwerk van werkgevers en opleidingen. De werkgever of de opleider kan op verzoek ook ondersteuning krijgen.
- De ondersteuning duurt zo lang als nodig om werk of studie te vinden of te behouden.
HOE ZIET EEN IPS-TRAJECT ERUIT
Na de eerste kennismaking gaat het traject samen met de trajectbegeleider van start. Er wordt samen teruggeblikt op eerdere ervaringen, opleidingen, werk en talenten. Als het nodig is wordt er samen aan een CV gewerkt. Tijdens de gesprekken wordt daarnaast gesproken over welke informatie de klant bij voorkeur wel of niet deelt met een werkgever.
Samen op zoek naar werk of studie
Hierna begint de zoektocht naar werk! Dat kan zijn via vacatures, maar ook door bij bedrijven op bezoek te gaan. De trajectbegeleider kent goed de weg bij bedrijven in de buurt. Op het moment dat een baan gevonden wordt, biedt de trajectbegeleider jobcoaching. Dat kan op de werkvloer zijn, in de gesprekken samen met de werkgever. Maar ook bij de regelzaken rondom een uitkering.
Naast het werk verzorgt de trajectbegeleider ook begeleiding bij het vinden en behouden van een studie.
De trajectbegeleider is niet gebonden aan één vaste werkplek. Begeleiding kan onder andere plaatsvinden op kantoor, bij iemand thuis, bij de werkgever of via e-health.
VOOR WIE IS IPS-TRAJECTBEGELEIDING?
Mensen met een psychische kwetsbaarheid die behandeling krijgen bij GGz Centraal en willen starten met werk of opleiding, kunnen hiervoor begeleiding krijgen. Iedereen die een werk- of opleidingswens heeft, komt in aanmerking voor een IPS-traject!
Een IPS-trajectbegeleider helpt dan met werk of opleiding zoeken, vinden en behouden. Ook mensen die bij huidig werk of opleiding problemen ervaren vanwege de psychische kwetsbaarheid, kunnen gebruik maken van een IPS-traject. Anderen uit het behandelteam weten ook wat de doelen op het gebied van werk zijn en helpen het werkplan uit te voeren.
WANNEER KUN JE STARTEN MET EEN IPS-TRAJECT?
Het belangrijkste om het startmoment van een traject te bepalen is motivatie van de klant om zich in te zetten voor betaald werk of opleiding! De oriëntatie of een IPS-traject hierbij passend is, kan vervolgens snel in gang worden gezet. Wanneer de klant aan de slag wil, wordt allereerst de behandelaar hiervan op de hoogte gebracht. Deze overlegt vervolgens samen met de IPS-trajectbegeleider over de mogelijkheden. Is een IPS-traject passend? Dan wordt er een verkennende kennismakingsafspraak ingepland met de trajectbegeleider.
WIE ZIJN WE, WAT BIEDEN WE EN WAAR VIND JE ONS?
De IPS-trajectbegeleider werken binnen GGz Centraal in ambulante teams. In deze teams werken we nauw samen met behandelaars, psychologen, ervaringsdeskundigen en een psychiater.
Werken kan erg belangrijk zijn in het herstel, dat is voor ons een reden om er al tijdens de behandeling aan te werken.
De IPS-trajectbegeleiders hebben de training IPS-trajectbegeleiding gevolgd bij Kenniscentrum Phrenos. In 2020 volgden ze een opleiding tot jobcoach bij Elan Training.
De trajectbegeleiders werken vaak nauw samen met gemeentes en het UWV. We hebben kennis van wet- en regelgeving zodat we werkgevers kunnen informeren.
> Bekijk onze locaties